\

ДЕКОРАТИВНИ КОРНИЗИ

ДЕКОРАТИВНИ КОРНИЗИ 

Изработка от мрамор, травертин, врачански варовик и гранит. Корнизът представлява издаден напред архитектурен профил по фасадата на сградата. В зависимост от мястото му, той може да бъде – венчаващ корниз (подпокривен корниз), цокълен корниз, междуетажен корниз, надпрозоречен и подпрозоречен корниз. Има практическа функция, тъй като извършва отвеждане на дъждовната вода далеч от стените на сградата, а заедно с това и естетическа – на завършек между два архитектурни елемента. Корнизът може да се използва и за вътрешна архитектурна украса, обграждаща стените на едно помещение, да ги свързва с тавана, да ги разделя по хоризонтала при голяма височина на помещението или да извършва плавен преход между два различни материала.
Според функциите си, корнизът се разделя на:
  • УВЕНЧАВАЩ КОРНИЗ – това е главния корниз, поставящ се под покривната конструкция, чиято основна функция е отвеждането на дъждовната вода, за да не се олива директно стената под него. Към днешна дата, приложението му е по-скоро декоративно, със своя ефект на монументалност.
  • ПОДДЪРЖАЩ КОРНИЗ – предназначен е да носи по-голямата част от тежестта на елементите, разположени под него.
  • РАЗДЕЛЯЩ КОРНИЗ – функцията му е да извърши плавен преход между отделни части и материали.
  • ЦОКЪЛЕН КОРНИЗ – поставя се под или над цокъла, единствено с декоративна цел. Той скрива връзката между стената и цокъла, в същото време създава усещане за визуална опора за теглото на стената над него.
Според предназначението си, корнизът може да бъде:
  • ДЕКОРАТИВЕН КОРНИЗ – използва се за архитектурен завършек
  • ОСВЕТИТЕЛЕН КОРНИЗ – поставен е на тавана, на известно разстояние от стената. Зад него се подставя осветителна система, която да осигури декоративно дифузно осветление.
  • КОРНИЗ ЗА ЗАВЕСИ – служи за окачване на завеси и придаване завършен вид на прозореца
Според профила, корнизите могат да бъдат:
  • ГЛАДКИ КОРНИЗИ – те са гладки, с профилирани вдлъбнатини
  • РЕЛЕФНИ КОРНИЗИ – притежават релефни орнаменти и форми, които ги красят
 МАТЕРИАЛ, подходящ за изработка на декоративни корнизи
За да разгледате още от Нашите изделия, НАТИСНЕТЕ – Тук! 
Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.